Börja ekostäda

Ekostädning är ett utmärkt sätt att minska på skadliga kemikalier i hemmet och minska på utgifterna i hushållskassan. Så här kommer du enkelt igång i 10 enkla steg!

Ekostädning är ett utmärkt sätt att minska på skadliga kemikalier i hemmet och samtidigt spara pengar. Här kommer 10 steg för hur du enklast kommer igång.

Missa inte vår webbkurs "Kom igång med ekostädning" av Fanny och Ila där du får lära dig mer om kemin bakom ekostädningen och få en massa husmorstips, recept och guider.

1. Ättika eller citronsyra

Ättikan är bakteriedödande och tar bort dålig lukt i kläder. Eftersom den är sur, alltså har ett lågt pH, är den perfekt mot kalkfläckar. Ta bort kalkfläckar från kranen, glasen, kaffekokaren och duschväggen.

Du kan också använda citronsyra. Till exempel för att rengöra diskmaskinen och tvättmaskinen en gång i månaden från kalkavlagringar.

Här kan du köpa ättika och citronsyra.

2. Bikarbonat

Bikarbonat är ättikans bästa vän. Ensam putsar den sten och metaller, håller vit tvätt vit, och och tar bort dålig lukt. Den är basisk, bakteriedödande och finns i pulver- eller kristallform.

För svårare fläckar och ingrodd smuts fungerar perkarbonat med blekande egenskaper, och kristallsoda som fungerar utmärkt som fettlösare. Med några enkla knep så blir detta pulver ett effektivt allrengöringsmedel som du kan använda till så väl tuffa fläckar i disken som till att städa ditt badrum eller rengöra matsilvret.

Tillsammans blir ättikan och bikarbonaten en effektiv propplösare och fläckborttagare.

Här kan du köpa bikarbonat, perkarbonat och kristallsoda.

Tvätta vita lakan med perkarbonat.

3. Galltvål eller olivtvål

Galltvål är en fettlösare som heter duga. Låt den dra en stund på fläckar från fett och gräs innan du slänger plagget i tvättmaskinen. Finns både som fast tvål och flytande.

Man kan också använda olivtvål.

4. Diskmedel

Välj ett svanenmärkt och ekologiskt diskmedel. Blanda en femtedel diskmedel med 4 delar vatten i en sprayflaska och använd den både vid diskning, fönstertvätt och som allrengöringsmedel. Drygt och effektiv fettlösare.

Miljövänligt diskmedel hittar du här.

5. Tvättnötter

Tvätta kläderna med tvättnötter. Ta 4-6 stycken i en strumpa, knyt en knut, och släng med byket och tvätta som vanligt. Efter några tvättar byter du till nya tvättnötter och slänger de gamla i komposten.

Om du vill ha doft i kläderna tillsätter du bara några droppar eterisk olja i facket för sköljmedel. Inget vanligt sköljmedel, eftersom det är de sista kemikalierna som lämnar kvar i kläderna. Dessutom behövs det inte för tvättnötter är naturligt mjukgörande.

Köp egna miljövänliga tvättnötter här.

6. Såpa

En matsked såpa i en sprayflaska med vatten och du har ett härligt allrengöringsmedel. Såpan fungerar också fint för golvtvätt och tvätt av toalettstolen.

Köp miljövänlig såpa här.

7. Städdukar

Här finns en uppsjö av olika städdukar eller trasor som vi ofta kallar dem. Mikrofiberdukar skär loss smuts och behöver inga medel för att göra rent. Men den händige kan också virka eller sticka vackra städdukar av till exempel lin-, bambu- eller hampagarn. Tvätta eller koka dem när de blivit ofräscha.

Här kan du köpa miljövänliga städdukar och skurborstar.

8. Dammsugare

Kemikalier samlas i damm. En effektiv dammsugare med högt MIPA-värde gör att dammet inte blåser omkring när man dammsuger.

Vädra med korsdrag och helst dagligen för att syresätta luften.

9. Gröna växter

Tack vare att NASA behövde hålla god luftkvalitet på rymdstationerna vet vi idag att de effektivaste luftrenarna är våra vanliga grönväxter. Välj gärna lättskötta växter, speciellt om du inte upplever dig ha gröna fingrar.

10. Naturmaterial

Välj plastfritt om du kan – både i städningen och även allt annat du handlar. Idag hittar du faktiskt nästan allt du behöver i naturmaterial. Så skippa plasten och köp trä diskborste med bytbart borsthuvud, träsopborste och så vidare.

Här kan du köpa miljövänliga städredskap.

Sätt igång!

Här har du nu fått tio enkla steg som hjälper dig komma igång med ekostädningen.

Du får lära dig mer om kemin bakom ekostädningen och få en massa husmorstips, recept och guider i vår webbkurs "Kom igång med ekostädning".

Kreatörerna bakom webbkursen är Fanny Lindkvist och Ila Lassfolk, tjejerna från podcasten "Fanny och Ila - för holistisk hälsa och hållbar livsstil".

läs mer
Fler artiklar
kategori
Sy Din Drömgarderob av Återbruk: En Guide till Hållbar Mode

Att sy din egen drömgarderob av återbrukade material är inte bara ett fantastiskt sätt att uttrycka din kreativitet, utan också ett viktigt steg mot en mer hållbar livsstil. Återbruk handlar om att ge gamla tyger och kläder nytt liv, och genom att göra detta kan vi minska avfallet och spara på jordens resurser. Här är några tips för att komma igång med ditt eget återbruksprojekt.

kategori
Investera i Anställdas Välmående med Mina Webbkurser

Nu finns äntligen en digital skattkista: Mina Webbkurser. En plattform som inte bara erbjuder kunskapsrika och engagerande kurser, utan som också har kraften att omvandla arbetsplatsens dynamik och stärka era anställdas välmående.

Mina Webbkurser Logotyp 2
©Mina Webbkurser, 2024. All rights reserved.
Sida skapad med ❤ av Ila Lassfolk